AGI

Mikä on AGI – yleinen tekoäly?

AGI (Artificial General Intelligence) tarkoittaa yleistä tekoälyä. Tekoälyä, joka kykenee ratkomaan monenlaisia ongelmia samalla tasolla kuin ihminen. Se ei ole sidottu yhteen tehtävään tai rajattuun tietoon, vaan pystyy soveltamaan oppimaansa uusissa tilanteissa ja tehtävissä, aivan kuten ihmiset tekevät.

Tavoitteena on tekoäly, joka voisi ymmärtää, oppia ja päätellä laajasti eri aiheista, eikä vain toistaa ennalta opetettua sisältöä. 

Onko AGI jo täällä?

Tämä on kiistanalainen kysymys. Jotkut asiantuntijat ajattelevat, että olemme jo hyvin lähellä AGI:tä.  Toiset asiantuntijat taas arvioivat, että siihen voi mennä vielä vuosikymmeniä.

Tällä hetkellä tekoäly pystyy jo monilla alueilla suoriutumaan yhtä hyvin tai paremmin kuin ihminen. Esimerkiksi tiettyjen teknisten tekstien kirjoittamisessa, koodin tuottamisessa tai suuren tietomäärän analysoinnissa. Silti on paljon asioita, joissa ihminen edelleen ylittää koneen:

Lisäksi ei ole yksimielisyyttä siitä, missä tarkalleen AGI:n raja kulkee. Pitäisikö tekoälyn olla yhtä hyvä kuin ihminen kaikessa? Vai riittääkö, että se pärjää suurimmassa osassa tehtävistä ihmisen tasolla?

Miksi AGI on merkittävä asia?

Voidaan ajatella, että kun tekoäly saavuttaa AGI-tason, se voisi korvata ihmisen missä tahansa digitaalisessa asiantuntijatyössä:  asiakaspalvelussa, suunnittelussa, hallinnossa, käännöstyössä tai jopa strategiatyössä. Jos AGI tekee saman työn halvemmalla ja yhtä hyvin tai paremmin kuin ihminen, sillä on valtavat vaikutukset työelämään, talouteen ja koko yhteiskuntaan.

Kyseessä olisi yksi historian suurimmista murroksista ja siksi AGI:stä puhutaan usein myös vastuullisuuden, eettisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta. Miten varmistetaan, että AGI toimii ihmisen hyväksi? Kuka sitä hallinnoi? Miten vaikutuksia hallitaan?