Gen AI - Yleistä

Mitä on generatiivinen tekoäly?

Generatiivinen tekoäly (eli Gen AI) on tekoälyn muoto, jossa kone luo uutta sisältöä käyttäjän antaman syötteen perusteella. Tekoäly voi tuottaa esimerkiksi tekstiä, kuvia, ääntä, videota tai musiikkia – joskus jopa näitä yhdistäen.

Jokaiselle sisältötyypille on omat tekoälymallinsa. Näitä malleja opetetaan valtavalla määrällä esimerkkiaineistoa. Tekstimalleille syötetään suuria määriä tekstejä, kun taas kuvamallit oppivat kuvista. Malli ei varsinaisesti tallenna opetusaineistoa sellaisenaan, vaan se oppii säännönmukaisuuksia ja yhteyksiä. Eli miten esimerkiksi sanat ja lauseet liittyvät toisiinsa tai mitkä kuvapinnat toistuvat tietynlaisissa valokuvissa.

Yksinkertaistettuna voit ajatella mallia kuin tiekarttana, jonka varrelle opetusaineiston palaset on ripoteltu. Kun annat mallille kysymyksen tai pyynnön, se "kulkee" kartalla ja poimii matkan varrelta aineiston palasia, joiden perusteella se rakentaa vastauksen. Jokaisessa risteyksessä malli pysähtyy ja arvioi, mihin suuntaan käyttäjä todennäköisesti haluaa mennä.

Osaako malli keksiä itse asioita?

Malli ei osaa luoda mitään täysin tyhjästä – sen osaaminen perustuu siihen, mitä se on nähnyt opetusaineistossa. Se voi kuitenkin yhdistellä vanhaa uusin tavoin. Vastaus on usein ainutlaatuinen yhdistelmä opetusaineiston eri osista. Malli voi myös "arvata" vastauksen tilanteissa, jotka ovat lähellä sitä, mitä se osaa, mutta täysin uusista tai opetuksen ulkopuolisista asioista se ei kykene vastaamaan.

Tämä näkyy selkeimmin ajankohtaisissa aiheissa: ellei mallia ole erikseen päivitetty, se ei tiedä mitään tuoreista tapahtumista. Mallille voidaan kuitenkin antaa lisätietoa muilla tavoilla – näistä kerrotaan lisää tämän oppaan muissa osissa.

Entä tekijänoikeudet – voiko malli toistaa alkuperäistä aineistoa?

Useimmiten mallin tuotos ei ole suoraan peräisin sen opetusaineistosta, koska dataa ei ole tallennettu malliin sellaisenaan. Silti on poikkeuksia.

Jos jostain aiheesta on vähän materiaalia, voi mallin todennäköisin vastaus rakentua yhden tietyn esimerkin pohjalta. Tällöin mallin tuottama sisältö voi joskus olla hyvin lähellä alkuperäistä lähdettä. Esimerkiksi yksittäinen lause tai koodinpätkä voi palautua lähes sellaisenaan.

Tämä korostuu erityisesti ohjelmoinnissa, jossa tietyt esimerkkiratkaisut kiertävät laajalti eri lähteissä. Jos kysyt juuri sellaista ongelmaa, johon liittyy yleisesti jaettu esimerkkiratkaisu, saatat saada vastaukseksi juuri sen koska se on tilastollisesti todennäköisin polku vastaukselle.