NLP

Mikä on NLP – ja miten se liittyy generatiiviseen tekoälyyn?

NLP (Natural Language Processing) tarkoittaa luonnollisen kielen käsittelyä. Se on tekoälyn ja kieliteknologian osa-alue, jossa pyritään siihen, että tietokoneet ymmärtävät, tulkitsevat ja tuottavat ihmiskieltä kuten puhetta tai tekstiä.

NLP ei ole uusi ilmiö: sitä on hyödynnetty jo vuosikymmeniä esimerkiksi tekstin luokittelussa, käännöksissä ja tiedon hakemisessa. Generatiivinen tekoäly, kuten ChatGPT tai muut suuret kielimallit, ovat yksi tämän alan uusimmista ja näkyvimmistä sovelluksista.

Generatiivinen tekoäly menee kuitenkin perinteistä NLP:tä pidemmälle: se ei vain ymmärrä kieltä, vaan osaa tuottaa uutta kieltä: kokonaisia vastauksia, tarinoita, ohjeita tai keskusteluita.

Esimerkkejä NLP:n käytöstä

NLP-teknologiaa hyödynnetään jo arjessamme monin tavoin. Tässä muutamia käytännön esimerkkejä:

Miksi NLP on tärkeää generatiivisessa tekoälyssä?

Ilman NLP:tä ei olisi generatiivista tekoälyä. NLP tarjoaa perusrakenteet sille, miten kieli puretaan, ymmärretään ja rakennetaan uudelleen. LLM-mallit, kuten GPT, pohjautuvat NLP:n menetelmiin, mutta niiden mittakaava ja kyvyt ovat aivan uudella tasolla.

Voisi sanoa, että NLP on generatiivisen tekoälyn pohjakallio. Ilman sitä kone ei osaisi tuottaa kieltä, joka kuulostaa siltä kuin ihminen olisi sen kirjoittanut.