Open model

Mikä on open model?

Open model -termiä käytetään silloin, kun tekoälymalli tai sen osia on julkaistu vapaasti muiden käytettäväksi. Tällä viitataan yleensä mallin painojen (weights) tai koko mallin kehitysprosessin, eli lähdekoodin ja opetusmateriaalin, avoimuuteen.

Avoimuus voi tarkoittaa eri asioita riippuen siitä, mitä tarkalleen on julkaistu. Kahdesta yleisimmästä muodosta käytetään termejä open weights ja open source.


Open weights – avoimet painot

Kun mallin painot julkaistaan, kuka tahansa voi:

Tässä mallin sisäinen "oppiminen" on siis avoimesti saatavilla, mutta itse opetusprosessi ja alkuperäinen data eivät ole välttämättä julkisia. Tämä voi tarkoittaa, että:


Open source – avoin lähdekoodi ja opetusprosessi

Open source -mallissa julkaistaan paitsi painot, myös:

Tällöin mallin voi uudelleenkouluttaa alusta asti, jolloin voidaan:

Tämä avoimuuden taso tuo läpinäkyvyyttä, luottamusta ja yhteiskehittämisen mahdollisuuksia, mutta samalla se voi herättää myös kysymyksiä esimerkiksi tietoturvasta, tekijänoikeuksista ja väärinkäytön riskeistä.


Miksi avoimuus on tärkeää?

Tekoälymallien avoimuus vaikuttaa suoraan:

Esimerkiksi suljetut mallit voivat olla erittäin tehokkaita, mutta niiden käyttö perustuu luottamukseen mallin kehittäjään. Avoimien mallien kohdalla käyttäjällä on enemmän mahdollisuuksia ymmärtää ja hallita mallia itse.